▶️ ET
Kırmızı et ve balık bebek beslenmesi için çok önemli. Kırmızı ete kıyma olarak 7.ayın sonlarında tadımlık başlayabilirsiniz. Balık için doktorunuza danışın ; 10. Ayı hatta bazı uzmanlara göre 12. Ayı beklemenizde fayda var. Tavuk tüketimi için de +8 ay uygundur fakat yine doktorunuza danışmanızda fayda var.
Kırmızı et seçerken nelere dikkat etmeli ;
✨ Hiç bir zaman hazır çekilmiş olan bekletilen kıymaları almayın. Üstü kurumuş veya renk değiştirmiş etlerden kıyma yaptırmayın.
✨Kıyma makinalarına da çok dikkat etmek gerekiyor. Sürekli kullanılıyor olsa bile kıyma makinaları en geç 2-3 saatte bir temizlenmeli. Kıymayı aldığınız yerin bu temizlik kuralına dikkat ettiğine , et kesme tahtalarının iyi temizlediğine emin olmalı. Güvenebileceğiniz bir yer yoksa eti alıp , kıymayı evde rondonuzda kendiniz yapabilirsiniz. Biraz daha iri olacaktır ama emin olun çok daha lezzetli.
✨Kırmızı et olarak daha az ilaca maruz kaldığı düşünülen kuzu eti tercih edebilirsiniz. Yağsız veya orta yağlı olabilir.
✨Aldığınız etleri eve getirdiğinizde hızlıca buzluğa kaldırmalı , buzluktan indirdiğinizde hemen yemeğe dahil etmeli veya buz dolabında çözülmesini beklemelisiniz. Eti oda sıcaklığında çözülmeye bırakmamalısınız. Eti veya kıymayı küçük porsiyonlar halinde saklarsanız , kullanmadan önce hepsini eritmek durumunda kalmazsınız.
✨Çözülen eti tekrar dondurmayın. Eğer ihtiyaçtan fazlasını dışarda beklettiyseniz , tamamını pişirip en fazla 1 gün buz dolabının altında bekleterek kullanabilirsiniz.
✨ Tavuk içinde yukarıdaki kurallar geçerli. Fakat tavuk seçmek gerçekten artık çok zor. Mümkün oldukça gezen ve organik tavuk almanızda fayda var.
Kırmızı et ve balığı ne kadar sıklıkla tüketmeli çocuklar , porsiyonları ne olmalı ;
Et suyu / Kemik suyu vermeli miyim ?
Et suyu /kemik suyu vermek ya da vermemek tamamen annenin kararı. Fakat et suyunun et yemekle aynı olmadığını unutmayın. Et yerine et suyu veremezsiniz. Bebeğiniz gerekli protein , demir ve bir çok minerali alması için ‘et’ yemeli. Et suyu asla etin yerini tutmaz. Et suyunun ; aromasından ve kalojen içeriğinden (kemik gelişiminde etkili ) faydalanabilirsiniz.
Daha besleyici bir et suyu için ;
✨ Et+ kemik beraber kullanın. Kemikleri kırdırın , ilikler su ile temas etsin.
✨ Az miktarda sirke ile kaynatın. Sirke kemikte ki kalsiyumun , kaynattığınız suya geçmesinde etkili olacak , kalsiyum miktarını arttıracaktır.
✨Sebze ilavesi ile kemik suyunuzun hem aromasını hem besin değerini arttırabilirsiniz saklarken bu sebzelerle beraber saklayıp , ev yapımı bulyon olarak , istediğiniz yemeği ekleyebilirsiniz.
✨ Tavuk tüketimi için de aynı maddeler geçerlidir.
Bebeğime ilk eti nasıl verebilirim ;
6.ay ile 7.ay arasında tattırdığınız sebzelerle birlikte verebilirsiniz. Sebzelerin içeriğinde ki C vitamini demir emilimine de katkı sağlayacaktır.
İlk etli yemeğim 1; Tecerede çeyrek soğan az su ile pişirilir. Çeyrek kabak soyulur ve çeyrek kırmızı biber ile dilimlenir . Tencereye 1 tatlı kaşığı kadar kıyma eklenir. Pişirilir. Üzerine kabak, biber ve bir diş sarımsak ilave edilir. Ocaktan almadan önce 1 tatlı kaşığı tereyağ ilave edilir.
İlk etli yemeğim 2 ; Ceviz büyüklüğünde kıymanın içine , 1 çay kaşığı yulaf unu , 1 çimdik kimyon , bir çimdik nane eklenir ve yoğurulup minik toplar haline getirilir. Bu toplar sebze yemeğine eklenir veya buharda pişirilip yumuşacık kıvamıyla blw yapılabilir.
Yağda kavrulmuş etin kızartmadan farksız olduğunu unutmayın.Hem etin hem de yağın içeriğinden tamamen faydalanmak ve sağlı bir şekilde tüketmek için : Yağ ile değil su ile pişirip en son yağı eklemenizde fayda var.
Yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim. Et konusu yeterince uzun olduğu için balığı bir sonra ki yazımda yazacağım. Yorumlarınızı görmekten memnun olacağımı biliniz .
Merhaba, sayfanızı yeni keşfettim ve ilgiyle okumaya başladım. Fakat yukarıdaki sabit büyük resimler farklı boyutlarda olduğu için değiştikçe yazılarda aşağı yukarı kayıyor. Bu beni zorladı doğrusu. Bilginize. Ayrıca bu harika site için tebrikler ve teşekkürler.
Çok teşekkürler hemen dikkate alıyoruz ?