Kaliteli protein, kalsiyum ,karbonhidrat ve lipid bulunan, kalsiyum, potasyum, fosfor, magnezyum, çinko ve B vitaminleri bakımından da oldukça zengin bir süt ürünü olan yoğurt hem çocuk hem de yetişkin beslenmesinde önemli bir yere sahiptir.
Fonksiyonel bir besin olan yoğurt hem besin değeri açısından oldukça zengindir , hem de içerisinde bulunan enzimler sayesinde biyoyararlılığı yüksek ve sindirimi kolay bir yiyecektir .
1 yaşına kadar süt tüketemiyorken yoğurdu alerjisi olmayan bebekler nasıl 6. ayda tüketebilir?
Sütün mayalanma işlemi ile büyük bir değişim yaşadığını biliyoruz. Laktozun Laktik Asite dönüşmesi , proteinlerin -peptit ve amino asitlere dönüşmesi , yağların yağ asidine dönüşmesi sebebi ile sütün tüketilemediği 6-12 ay aralığında yoğurt tüketilebilir.
Çocuk Beslenmesi İçin Yoğurt Nedir?
Düzenli yoğurt tüketimi ile özellikle çocuklar ve gençler için günlük önerilen vitamin A, folik asit, vitamin B 12 kalsiyum ve magnezyum miktarlarnın önemli bir bölümü karşılanabilmektedir.
Probiyotik yönünden zengin olan yoğurt , barsak sağlığı , bağışıklık sistemi ve sindirim sistemi sağlığı için önemli bir yere sahiptir.
Yoğurt Mayalarken Nelere Dikkat Etmeli , Nasıl Yoğurtları Tercih etmeli ?
- Öncelikle Bebek Sofrası olarak bebeğinize ve ailenize sunacağınız yoğurdu evde yapmanızı tavsiye ediyorum.
- Ek gıdaya başlangıç döneminde yoğurdu porsiyonluk olarak mayalamanızı öneririm
- Mayaladığınız yoğurdu en fazla 48 saat içinde tükettirmeniz gerekir. 48 saat sonrası yoğurtta ki asit miktarındaki artış bebekler için yüksektir.
- Yoğurt için kullanacağınız süt , güvenilir bir sütçüden açık süt veya günlük cam şişe süt olmalı. Uht sütleri kullanmanızı tavsiye etmem.
- Yoğurt mayalayacağınız kap cam veya ham seramik olabilir. Artan asit oranı plastik kaplarda bazı maddeleri açığa çıkarabileceği için plastik kaplardan kaçının.
- İlk defa yoğurt nasıl mayalanmış sorusunun bir çok cevabı olsa da mantığa en uygun olanı ‘tereyağ’ ile yapılmış olması . Bunun için eğer ki ilk yoğurdunuz için mayanız yoksa siz de sütten elde ettiğiniz tereyağ ile yoğurdu mayalayabilirsiniz.
- Yoğurt mayalama işlemi biraz el alışkanlığı gerektirir , eper ki daha önce mayalamadıysanız istediğiniz kıvamı yakalamanız biraz zaman alabilir. Uzun süre uğraşmanıza rağmen olmuyorsa bir mayalama makinası edinebilirsiniz. Makina seçerken , kaplarının küçük ve cam olmasına özen gösterin.
- Hazır oğurt ve özellikle aromalı yoğurtları , beslenmenin hiç bir döneminde tercih etmeyin.
Yoğurdun Besin Değeri Nedir? 100 gr
Kaynaklar ;
-Adolfsson ve ark., 2004; C. Tekinşen ve K. Tekinşen, 2005; Plessas ve ark., 2012